Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΜΙΑ ΠΡΟΤΥΠΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Ειρήνη-Πόλεμος-Ειρήνη


Διάρκεια: 1 ώρα

Χωρίζουμε τα παιδιά σε μικρές ομάδες. (4-6 άτομα η καθεμία)


Πρώτη φάση (20 -30 λεπτά)

Σε κάθε ομάδα μοιράζουμε από ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί, μαρκαδόρους, μολύβια και κόλλα. Μπορούν αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν και άλλα υλικά όπως χαρτόνια, λουλούδια, κλπ. Η πρώτη φάση λέγεται ειρήνη
και όσο διαρκεί, βάζουμε να ακούγεται απαλή μουσική για να δημιουργήσουμε μια ειρηνική και ήρεμη ατμόσφαιρα. Ζητάμε από τα μέλη κάθε ομάδας να φτιάξουν στο χαρτί την πόλη των ονείρων τους.


Δεύτερη φάση (5 λεπτά)

Αφού ολοκληρώσουν τις κατασκευές τους, αφήνουμε τις ομάδες να περνάνε κυκλικά από τις άλλες κατασκευές για να δουν τι έχουν δημιουργήσει οι υπόλοιπες ομάδες. Στη δεύτερη φάση βάζουμε ένα hard-core μουσικό κομμάτι και όσο βρίσκονται μπροστά από την πόλη μιας άλλης ομάδας, τους ανακοινώνουμε ότι ξεσπά πόλεμος. Τους ζητάμε να εκφραστούν και να δείξουν τι σημαίνει γι’ αυτούς ο πόλεμος. Τους επιτρέπουμε να σχεδιάσουν, να χρωματίσουν, να κόψουν ό,τι θέλουν στην κατασκευή μιας άλλης ομάδας, που έχουν μπροστά τους. Αν γίνουν πολύ επιθετικοί ωστόσο μπορούμε να παρέμβουμε και να τους σταματήσουμε.  



Τρίτη φάση (10λεπτά)

Οι ομάδες επιστρέφουν στις δικές τους πόλεις-κατασκευές και βλέπουν τι συνέβη στη διάρκεια του πολέμου. Ο πόλεμος τελείωσε και η ειρήνη επικρατεί ξανά. Η μουσική που παίζει τώρα είναι πάλι χαλαρωτική και απαλή. Τους ζητάμε να επιδιορθώσουν τις ζημιές που έχει υποστεί η πόλη τους. Αυτό είναι και το δυσκολότερο κομμάτι.


Τελική φάση-αξιολόγηση

Στην τελική φάση καθόμαστε όλοι μαζί σε κύκλο. Πολλά παιδιά μπορεί να είναι στενοχωρημένα και απογοητευμένα. Τα συναισθήματά τους εκείνη την ώρα είναι αληθινά και μπορεί να τα εκφράσουν έντονα.  Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουν γι’ αυτό και να πουν πώς νιώθουν και γιατί, αλλά και να ακούσουν τις απόψεις των υπολοίπων. Αν υπάρχουν παιδιά στην τάξη που έχουν βιώσει τον πόλεμο στη χώρα τους, μπορούν να μοιραστούν αυτή την εμπειρία με τους άλλους. Για τους περισσότερους, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ασχολούνται με το θέμα ειρήνη, πόλεμος και πάλι ειρήνη.


Από αυτή τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πόσο εύκολο είναι να καταστρέφεις αυτό που κάποιος άλλος έχει δημιουργήσει με κόπο. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να το ξαναζωντανέψεις ύστερα. Ωστόσο είναι σημαντικό να το προσπαθήσεις και να μην παραιτηθείς, παρότι μια τέτοια εμπειρία θα σε επηρεάσει για το υπόλοιπο της ζωής σου.



Συζήτηση

·  Ήταν εύκολο να φτιάξεις την πόλη των ονείρων σου στην πρώτη φάση;

·  Πώς ένιωσες όταν ήταν κάποια άλλη ομάδα στην πόλη σου;

·  Ήταν εύκολο να ζωγραφίσεις τον πόλεμο;

·  Γιατί έκανες αυτό που σου είπε ο δάσκαλός σου;

· Έκανες περισσότερες καταστροφές όταν έβλεπες τα άλλα μέλη της ομάδας σου να καταστρέφουν;  

·    Πώς ένιωσες όταν επέστρεψες στην πόλη σου;
·   Ήταν εύκολο να ξαναφέρεις πίσω την ειρήνη;

·   Έτσι γίνεται και στην πραγματικότητα;



Τα συναισθήματα που βγαίνουν απ’ όλους είναι αρκετά έντονα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και το κυριότερο να μην τα αφήσουμε έτσι. Πρέπει να ακολουθήσει οπωσδήποτε συζήτηση μετά από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα για να καταλήξουμε στα συμπεράσματα που θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου